Szirák Község Önkormányzatának Nyúltelepe

2015. év május óta működik a közmunka program keretein belül nyúltelepünk. Jelenleg két fajtát magyar óriást és német óriást tenyésztünk. A programot 20 anyanyúllal kezdtük, melyet saját építésű istállóban és saját tartástechnológiával láttunk el. Munkásaink a közmunkaprogram keretein belül állatgondozói tanfolyamot végeztek. Nyúltelepünkön félév alatt a létszámot megtízszereztük.

Zárt tartástechnológiában tenyésznyulakat, és vágónyulakat állítunk elő, melyek igen keresettek. Az értékesítés folyamatos, telepünk teljesen önellátó.

 

A fajtákról:  

A MAGYAR ÓRIÁS NYÚL

A magyar óriás nyúl az egyetlen őshonos nyúlfajtánk, amit az Országgyűlés 32/2004. (IV. 19.) OGY számú határozatában veszélyeztetett nemzeti kinccsé nyilvánított. Őshonosként elismert állatfajtáink között az egyik legrövidebb múltra a magyar óriás nyúl tekinthet vissza: állami elismerést csak 1994-ben kapott.

A magyar óriás fajta alapját képező állománya a két világháború között Magyarországra került és itt továbbtenyésztett belga, vagy másként flamand óriás nyulak, valamint a magyar parlagi nyulak és a magyar vadas nyúlfajta kényszerű és tervszerűtlen keresztezésének eredményeként jött létre. A keresztezésekből szerencsés új fajtatípusok alakultak ki, amelyek átvették a belga óriás testformáját, szépségét, szőrméjének előnyös tulajdonságait, de megtartották a parlagi és keverék nyulak nagyobb edzettségét és igénytelenségét. Ezek továbbtenyésztéséből alakult ki – más európai országokhoz hasonlóan – Magyarországon is a hazai óriás nyúl, melynek példányaival közvetlenül a II. világháborút megelőző időszakban már lehetett találkozni a kiállításokon.

A magyar óriás nyúl zömök, széles törzsű, telt farú nyúl, füle rövidebb, mint 15 cm. Kifejlett korban a testsúly 5,5-7 kg közötti, ideálisan 6,5 kg. A többi óriás fajtával ellentétben a 7 kg fölötti testsúlyért már pontlevonás jár. A magyar óriás nyúl leginkább extenzív körülmények között – kis állománylétszám, lassú szaporítási ritmus, abrak mellett gumók vagy friss és szárított zöldtakarmány etetése, telepadlós elhelyezés, természetes klíma – szaporítható és nevelhető sikeresen. Ezért tömegtermelésre továbbra sem alkalmas, de sokkal jobban megfelelhet a bio- vagy ökotartásban.

Jelenleg négy színváltozatban tenyésztik. A leginkább elterjedt a vadas vagy nyúlszürke (agouti). Ritkán előfordul fekete színben, a vasderes szín sem gyakori, ráadásul állandó vita tárgya. A felsorolt színek egymással kevert öröklődésűek, ami azt jelenti, hogy a vadas színű szülőktől született almokban mindhárom színváltozat előfordul. A fehér szín önálló színtípust jelent, amennyiben a fajtatiszta almokban csak fehér színű állatok születhetnek. Lassan érő, 5,5-6 hónapos korban vehető tenyésztésbe, habár ivarérése ezt jóval megelőzi.

 

A NÉMET ÓRIÁS NYÚL

A Német Óriás a Belga Óriás (Flandriai óriás) német változata (Sok tenyésztő szerint a két faj telje- sen azonos.) A legismertebb, legkedveltebb és talán a legrégibb óriásnyúlfajta. Az 1820-as évek vé- gén tenyésztették ki az Angevin fajtából, mely azóta már kipusztult. Ez a faj nagyobb és súlyosabb testű volt a Belga- és Német Óriás fajtánál. Állítólag a kifejlett egyedek elérték a 10 kg-os súlyt is és ez nem számított ritkaságnak. A Belga óriásnyulat a fajta kialakulását követően szinte azonnal expor-tálták a világ minden tájára, A helyi nyúlállománnyal  való keresztezés során új óriásfajták jöttek létre a különböző országokban. Ilyen például a Német szürke, a Brit és a Magyar Óriásnyúl.

A belgák a tenyésztési célban az extra testnagyságot tűzték ki maguk elé a Németek az extra húsho- zamra fektették a hangsúlyt. Németországban, 1880-ban jelent meg a fajta. A fajta mindegyik szín- változatban megtalálható. Igen nagytestű, súlyos fajta. Kitenyésztői a kompakt (tetszetős, arányos) testfelépítésre törekedtek. A kifejlett példányok tömege: 7-8 kg. A négyhónapos példányok 3-3,5 kg súlyúak. A megengedett legkisebb súly 6 kg. Felső határ nincs! Természetesen itt nem a túlsúlyos példányokra gondolok. Testhosszúsága 60-70 cm. Vannak köztük keskeny, kevés izomzattal ren- delkező és zömök, telt gerincű, feszes kötésű, mély és széles mellkasú példányok. Hústermelésre mindenképpen a zömök testalkatú fajták az alkalmasabbak. A testük megnyúlt, masszív, hengeres, de széles és mély mellkassal rendelkeznek. Hátuk széles, izmos, gerincvonaluk egyenes, faruk jól lekerekített. A farok egyenes állású. Törzsük akkor arányos ha a törzs hossza, a szélessége háromszorosa. Erős csontos váz és szerkezet jellemzi. A végtagok testhez simulnak, a mellső lábak erősek és egyenesek a lapocka jól zár. A hátsó lábak erőteljesek és egyenesek, testtel párhuzamo- sak. A combok izmosak, a testhez szorosan záródnak.  A fej erőteljes, széles homlokkal és pofák- kal. A fejforma utaljon az egyed ivarára (Bak: erős, széles, a nőstény: finomabb, hosszúkás.). A szemek fajtára jellemzőek. A nyak rövid (A fej szinte átmenet nélkül illeszkedik a törzshöz). Toka ritkán megengedett. Ha igen akkor kicsi legyen. A fajta fontos külső tulajdonsága az igen hosszú fül. A fülek hossza kb.: 19-20 cm (Ez általában mintegy 1/4 része a test hosszának.). A fülek 40-45 fokos szöget szárnak be, húsosak, erősek, szőrözöttek, lekerekítettek és V alakban fölfelé állnak. A szőrzet minőségének vizsgálatakor, annak hosszúságát, tömöttségét, finomságát, rugalmasságát, a szőrféleségek arányát bírálják. A pehelyszőr színe is elbírálásra kerül. A hason a szőrzet lehet fehér  vagy a koronaszőröknél valamivel világosabb, de mindenképpen pontosan meghatározható. A német óriás fajtánál vizsgálják a szőrszínt és arajzolatokat. Bírálatakor az alapszint, a rajzolatokat, az intenzitást és idegen szőrszálak megjelenését vizsgálják. Nagyon fontos az óriásfajta esetében az elfogadott színek tisztasága, jól  elhatároltsága, a hát valamint a fülek és a hasi tájék meghatározott színei. Számos színváltozata van, valamennyi elfogadott. Ezek közül némelyiket egyes országban külön fajtának is tartják.

Színváltozatok: Fekete vadas, nyúlszürke, vadas szürke, sötétszürke, sárga vadas, kék vadas (Vasderes), fekete, havanna színű, csincsilla színű.

 

 

 

Az óriás-fajta növekedési erélye :   Életkor (hónap):                                    Tömeg (kg.):

                                                          1                                                                  0,7

                                                         2                                                                  1,8

                                                         3                                                                  2,6

                                                         4                                                                  3,6

                                                        5                                                                  4,6

                                                        6                                                                  5,4

                                                        7                                                                  6,0

                                                        8                                                                  6,5

                                                       9                                                                  7,0

A fajta bírálata során a testsúly (1) és a pehelyszőr színe (6) pozícióban 10 – 10 pont adható a többi pozícióban maximális pontszám 20 – 20. A fajta értékelhető tulajdonságai: Az óriás nyulak ese- tenként népes almokat fialnak, de gyenge a nevelőképességük.  Egyedülálló viszont a növekedési erélyük. Az elválasztás és a 12 hetes kor között  naponta akár 50 g feletti súlygyarapodásra is képes. 12 hetes korban már meghaladják a 3 kg-ot is. Általában békés, nyugodt, érdeklődő nyúlfajta, de rossz tartás következtében előfordulhat, hogy ideges, támadó jelleművé válik. A hústermelésen kívül házi kedvencként is számon tartják.

Telepünkön található Német Óriás törzsállomány Kecskés Róbert Elek-i tenyésztő tenyészetéből származnak.

Értékesítés:

  1. Német Óriás tenyészállatok
  2. Magyar Óriás tenyészállatok
  3. Magyar Óriás tenyészbakok
  4. Vágott, és csomagolt egésznyúl

Tenyészalapanyagra munkatársaink előjegyzést folyamatosan felvesznek.

 

Amennyiben kérdése van rendelni szeretne, hívjon minket a 06-32-485-148- as telefonszámon

 

Mentés

Mentés